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Additional FAQs Questions: Part 2 data in Rochester RHIO Explore 
Last updated: April 5, 2019 
 

Q: Will the SAM lab results come through the results delivery service? 
A: Part 2 Data for MyResults Delivered is not part of this preliminary implementation, and will 
not go through results delivery by 3/31/19. However, Part 2 lab results will be found in RHIO 
Explore under the Summary tab in the Laboratories box, and, potentially, other parts of the 
patient record like C-CDAs found the Repository. If you are interested in learning more, contact 
your Regional Account Manager. 

 

Q: For Part 2 data sharing, do we need to use a special form, or can we use a standard records 
release form if a patient transfers to a different provider? 
A: Usually, this is a separate form. Part 2 refers to its form as an explicit “written authorization” 
from the patient. The elements for this can be found in the SAMHSA 42CFR 2.31 regulation, but 
Rochester RHIO recommends checking in with your leadership team or compliance officer to 
see if you have a Part 2 data handling process in place, and to ensure you are utilizing the 
correct paperwork for Part 2 data sharing.  

 

Q: What does universal consent have to do with this process? 
A: As of today, nothing. There is a universal consent form circulating through New York State 
that is being reviewed. As far as we understand, that universal consent form has not been 
approved or finalized by the NYS Department of Health. If you have additional questions on 
this, contact your Regional Account Manager or Privacy Officer, Amy Warner. 

 

Q: If you download Part 2 data from the RHIO into a patient’s chart, and down the road, 
someone else inadvertently releases that information to a separate provider, are you liable?  
A: Our best practice recommendation is to not download Part 2 data from RHIO Explore. If you 
do this, ensure that you have a Part 2 data handling process in place at your organization. For 
further direction, discuss with your leadership team. 

 

Q: If we write a note in the patient chart about the protected information in RHIO Explore, and 
the chart is copied and released to someone else, is your note releasing the information? 

A: It depends. Sometimes that could be considered work product. We recommend you talk to 
your compliance officer for further clarification.  
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Q: How do you know that someone has given consent when we do not forward “Yes” consents? 
A: RHIO consents and a written authorization of release for Part 2 data are two completely 
separate forms. You should know if a patient has provided a Yes or No for RHIO consent 
because an authorized user records that in Explore. But again, that is different from a written 
authorization for the release of Part 2 data to another provider. 

Q: How do you know if you are a single HIPAA-covered entity?  
A: It’s probably the same organization that you’re currently consenting under using the 
Rochester RHIO Explore service. You can discuss with your leadership team. You can also call 
the RHIO Support team, or talk to your Regional Account Manager. 

 

Q: May I use the OCA official form No. 960 approved by the NYS DOH for Rochester RHIO 
consent for Part 2 data sharing? 
A: For Rochester RHIO consent, we only recommend using the 5055 form, or one of the 
standard consent forms provided by Rochester RHIO. Both have been approved by NYS DOH 
through our organization. Please keep in mind that for Part 2 data sharing, it is important to use 
a separate written authorization form that is compliant with the SAMHSA 42 CFR Part 2 
regulations.  

 

Q: Will Part 2 materials be translated into Spanish? 
A: The Part 2 Patient Information Card is in the process of being translated and printed. To 
request a translation of a different item, or a different language, call our Support Center at 1-
877-865-7446 (RHIO).  
 

Q: Where do we get a copy of the suggested way to present the change? 
A: When asking patients to sign a RHIO consent form, you can use a suggested patient consent 
script as a guideline. You can also go to: rochesterrhio.org/samhsa for more background 
information.  
 

Q: Please go over again the re-disclosure of Part 2 data. If we have Rochester RHIO consent, can 
we share what we find on RHIO verbally—like a hospitalization? 
A: Part 2 data may not be re-disclosed to separate HIPAA-covered entity without obtaining a 
written authorization from the patient to re-disclose that Part 2 data. If you are referring to 
other patient health information from RHIO, but it does NOT contain Part 2 data, then you 
would proceed as you would following normal PHI handling procedures, which includes the 
minimum necessary for the best treatment on behalf of the patient. 

https://rochesterrhio.org/samhsa
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Q: If we have written consent from the client to talk with the provider though, can we share 
what we learned on the Rochester RHIO? 
A: In terms of Part 2 data, SAMHSA requires a separate written authorization for re-disclosure, 
which must be signed by the patient prior to the re-disclosure of Part 2 data. SAMHSA has 
specific regulations on the required language that needs to be on that form. If you have the 
required Part 2 written authorization form in place with the required language, and the patient 
signs it prior to moving the Part 2 information, then yes, that Part 2 information could 
potentially be re-disclosed to a specific provider if everything is in place. 

Q: Can I get a copy of the presentation, or is it available on the website? 
A: Copies of the webinars and presentations are available at rochesterrhio.org/samhsa. 

Q: Do patients have to give consent for public health to have access to their Part 2 data? 
A: Yes. A Public Health provider would have to obtain a patient’s RHIO consent to look at a 
specific patient’s Part 2 data. As a general rule though, Public Health works without patient 
consent, and therefore has no access to Part 2 data via Rochester RHIO. 
 
Q: What is the purpose of a RHIO-wide denial form? Isn’t it just easier for the patient to deny 
consent at each provider’s office? 
A: Yes, a patient does have the ability to affirm or deny consent at each provider’s office giving 
the patient control over which providers can view their health information in the Rochester 
RHIO. A RHIO-wide denial form is for patients who choose to deny ALL providers in the 
Rochester RHIO service area access to their information in the HIE. It’s important to mention 
that this form prevents access even in the event of an emergency so the use of it should be 
mindfully considered.  The RHIO-Wide Denial is considered a “global no,” or a “firm no.” It must 
be notarized and submitted to the Rochester RHIO directly. This form applies to the Rochester 
RHIO’s service area only, and does not apply to other regions in New York State. Patients 
consenting to other regional RHIOs in New York should reach out to those RHIOs (QEs) directly 
to modify their consent choice for those region. 

Q: If a patient signed a Rochester RHIO consent form before 2017, should they sign an updated 
one? 
A: No. Consent is durable, which means anytime a patient signs a Rochester RHIO consent form 
for a particular provider that consent is good until the patient changes their consent choice. For 
example, if a patient signed a Rochester RHIO consent form in 2016, then that consent is good 
today. 

Q: Will urine toxicology screens obtained in our outpatient treatment center program 
automatically show in the Lab section? 
A: Most likely, yes, but it depends on the data source. All participating lab information displays 
in the Lab Section of the Patient Summary page. Part 2 labs processed through ACM, URMC, 

https://rochesterrhio.org/samhsa
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and Drugscan all display under the Lab section with a “SAM” suffix. If RHIO is not yet connected 
to the lab processing your urine toxicology screen, than the data would not display in RHIO 
Explore. 

Q: How does this impact Public Health Users? Will there be access to Part 2 data for those 
users? Typically public health law allows us to access the information without patient consent 
due to the public health laws. 
A: There is minimal impact to RHO’s Public Health users with these changes. Public Health users 
will not be able to view Part 2 data as part of their routine RHIO Explore access because data 
sharing requires a Rochester RHIO patient consent form. 

Q: Did you say that we needed a separate consent signed for the SAMHSA information, or just 
RHIO consent? 
A: RHIO Explore access is gated by a signed RHIO patient consent form. So, yes you need a 
signed RHIO consent form to view any patient data inside of RHIO’s clinical query portal 
(Explore). A written authorization form for Part 2 is required if you wanted to share, or re-
disclose, Part 2 patient information to a separate HIPAA-covered entity.  

Q: If a person goes to the Emergency Room for an overdose, will that be Part 2 data? 
A: No. If a person receives treatment in an Emergency Room, then that is not considered a Part 
2 service. However, for example, if a person is seen in the emergency room, and then is 
admitted to an inpatient chemical dependency unit (that is federally-assisted), and receives 
treatment there, then that may be considered Part 2 data. Another example, a person could 
also been seen by a Part 2 physician at a clinic, and those services could also be considered Part 
2 data. 

Q: If a referral is made without Part 2 data, then the written authorization does not apply? 
Correct? 
A: Yes, that’s correct. If the data you are handling does not contain Part 2 information, then 
there’s no need for a patient to sign a written authorization form for Part 2 re-disclosure. 


